Исторически забележителности

Паметник  на загиналите през Балканската и Първата световна война. 12 са жителите на селото, които са пролели кръвта си, а имената им са изписани върху постамента в центъра. Един от тях е Борис Тошев, загинал в Добрич през 1916 г. Негова снимка е поставена на паметника от признателните жители на Руска Бела.

 

Руска Бела е от малкото села с часовник върху сградата на кметството, който работи. Няма значение, че е поставен в селото по грешка. Махнали с ръка и го оставили. Механизмът му е от 1936 година. Историята на часовника е доста интересна. Когато в далечната 1936 година започнала да се изграждат общините в страната, по случайно съвпадение се строяло и кметството в Руска Бела. На гарата в Мездра пристигнал колет, който бил предназначен за Русе. Работниците видели само първата букви и понеже знаели, че в Руска Бяла кипи строителство, директно изпратили пратката за селото.
Пристигнал колетът и когато го отворили, видели, че е часовник. Много го харесали и не искали да го върнат на Русе. Поставили го на сградата и така е до ден днешен.